Back to top

Hoeveel stoelen passen aan mijn eettafel?

Een vaak gestelde en belangrijke vraag. Je wil immers van tevoren weten hoe groot je tafel moet zijn zodat je geen plaatsen tekortkomt. Het passende aantal stoelen rondom jouw eettafel hangt af van een aantal factoren:

  • De gewenste ruimte om fijn te kunnen tafelen
  • De grootte van de eettafel en de ruimte rondom
  • De vorm van de eettafel

1. De gewenste ruimte om gezellig te kunnen tafelen

Als je helemaal gefocust bent op jouw nieuwe tafel, kan je de eetkamerstoelen uit het oog verliezen. Toch is het slim om hieraan ook de nodige aandacht te geven. Dit heeft te maken met de breedte van je stoelen. Heb je bijvoorbeeld eetkamerstoelen met armleuningen? Die nemen al meteen meer ruimte in dan stoelen zonder. Een goede vuistregel is 70cm, stoel incl. tussenruimte tussen de andere stoelen. Vaak wordt er vertrokken van de breedte van de stoel maar als je daardoor minder tussenruimte hebt aan tafel, is dat krap en oncomfortabel zitten.  

Hou ook rekening met het type poot en waar deze gepositioneerd is. Het spreekt voor zich dat een poot in het midden, zoals een sterpoot, meer zit- & beenruimte voorziet dan rechte poten.

2. De grootte van de eettafel en de ruimte rondom

Comfortabel van en aan tafel kunnen schuiven is belangrijk. Idealiter hou je rekening met een loopruimte van 60cm. Dit is uiteraard afhankelijk van de vorm en plaatsing in de ruimte.

Bij een ronde of ovale tafel heb je loopruimte rondom de hele tafel nodig. Bij een vierkante of rechthoekige tafel kan je ervoor kiezen om aan één of meer kanten geen stoelen en/of loopruimte te laten door deze dichter of zelfs helemaal tegen een muur te zetten.

Tip: Plak schilderstape of leg krantenpapier op de grond om een visueel beeld te hebben van de perfecte afmetingen voor jouw eetkamer.

3. De vorm van de eettafel

Eettafels zijn er niet alleen in verschillende maten, maar ook vormen. Voor zowel ronde, ovale, vierkante als rechthoekige tafels kan je bij Gova terecht. In onze collectie vind je zowel de meest courante formaten 180/200/220/240x100 alsook andere lengtes en breedtes.

We maakten een handig overzicht zodat je ziet hoeveel stoelen je aan tafel kunt schuiven.

Bonustip: Krijg je regelmatig gasten over de vloer maar wil je geen grote eettafel kopen? Kies dan voor de nodige flexibiliteit met een verlengbare tafel.

Al deze tips zetten je ongetwijfeld al op goede weg. Toch nog enige twijfel? Kom eens bij ons langs en onze specialisten adviseren je graag!

producten, tips, persoonlijk advies, promotie

Op de hoogte blijven van alle blogartikels?

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en mis niets meer.

Laat je inspireren!

Laat je inspireren door ons assortiment.